Mahmut Esat Efendi ölümünün 96. Yılında anıldı

featured

Mahmut Esat efendi  ölümünün 96. Yılında Seydişehir  Belediyesi önünde bulunan büstünün önünde anıldı.

Seydişehir  Gazeteciler Cemiyeti ve sivil toplum kuruluşlarının  organize ettiği Programa İlçe  Kaymakamı Tuncay Sonel,Belediye Başkanı Abdülkadir Çat,Garnizon Komutanı Jan. Binbaşı Mustafa Özdemir,Ordinaryüs  Profösör Sadi Irmak’ın Kızı Darülacize Yön.Krl.bşk.Yakut Irmak Özden Mahmut Esat Efenin torunu Mehmet  Kadaster,Konya Tapu ve Kadastro 5. Bölge müdür Yrd.Mehmet Salih  Sekmen,sivil toplum kuruluşu üyeleri  protokol üyeleri,Mahmut Esat Orta okulu,Mahmut Esat Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.
Seydişehir  Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali saylam açılış konuşmasında şu ifadelere yer  verdi;Şehirler kültürleri ile büyürler değerleri ile gelişirler.Mahmut  Esat Efendi Devlet Adamı ,Fen ilimlerindeki üstün Başarıları ile bizim önde gelen değerlerimizdir.Mahmut  Esat Efendiyi anmak Seydişehirli olarak bizim için bir görevdir.Umarım ,Gelenek haline gelen bu program İleriki yıllarda kesintiye uğramadan devam eder..Başkan Ali Saylam programa dışarıdan gelen  misafirlere ve diğer  katılımcılara teşekkür etti.Önümüzdeki yıl anma prgramlarında panel düzenlenmesi ve Mahmut Esat  Efendiyi İstanbul ‘da Kabri başında Anmayı planladıklarını ifade etti.
Sırası ile konuşmacılar söz aldılar.
Konya  Tapu ve Kadastro 5.Bölge Müdür Yardımcısı SalihSekmen’de kurumla iligili kısa bir bilgi verdi.Sekmen konuşmasında;166 yaşında olan Tapu ve Kadastro teşkilatının 22 bölge müdürlüğü,957 Tapu Müdürlüğü,81 Kadastro Müdürlüğü ile birlikte ülke genelinde 17 bin iaşkın personeli ile yılda yaklaşık 7 milyondan fazla işlem yaparak 20 milyon vatandaşımıza hizmet verme onurunu yaşayan 166 yıllık yaygın ve köklü bir kurumdur.’’dedi.
İlçe  Kaymakamı Tuncay Sonel Programı organize eden Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Saylam’a teşekür eden kısa  bir selamlama konuşması yaptı.
Belediye Başkanı Abdülkadir Çat’ta Kazandırdığı eserlerle Dünyaya ışık tutan Cennet Mekan Mahmut esat efendiyi rahmet ve minnetle anıyoruz.’’dedi.
Eski Başbakan Ordünaryüs  Prof.Dr Sadi Irmak’ın kızı Darul acize yönetim kurulu başkanı Prof.Dr Yakut  Irmak Özen kürsüye gelerek bir selamlama konuşması yaptı.Prof Özden konuşmasında ;Yıllardır  Seydişehire gelmek  nasip olmamıştı.Bu gün burada olmak iki bakımdan önemli.Ben sadece Rahmetli Babam Sadi Irmak değil rahmetli babamdan duyduğum kadarı ile Çok Değerli Mahmut Esat Efendi rahmetli benim baba annemden dolayı akrabam oluyor.Rahmetli babamın bir vasiyetini hatırladım.19 Mayıs  Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı benim için çok önemli .Babam derdiki vasiyetinde kızım ben öldükten sonra beni anmanız çok önemli değil Hayat ileri doğru akar.Gittiğin her yerde konuştuğun her yerde her yazında minnetle Atatürk’ü anmazsan sana hakkımı helal etmem demiştir.Bir Türk Kadını olarak bende elimden geldiği kadar her yerde atamızı anıyorum.Bugün de sizlerin arasında bu vasiyetimi yerine getirdiğim için çok mutluyum.
Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Yrd. Doc. Şerafettin Yıldız:
Seydişehir’den birçok Ülke çapında isim yapmış birçok alim yetişmiştir. Seyit Harun velilinin Seydişehir’i kurmasından sonra kilometre taşı diyebileceğimiz. Hacı Abdullah Efendi, Mahmut Esat efendi hoca zade Abdullah feyzi efendi ordinaryüs prof.Dr. Mahmut Sadi Irmak Milli eğitim Bakanı Mustafa Üstündağ gibi önemli bilim adamları ve devlet adamları yetişmiştir.
Kişiler vefat ettikten sonra onu yaşatan iki şey vardır.
1-geride bıraktığı yazılı eserler
2- Topluma hizmet eden hayırseverliliği dir.
Mahmut Esat efendi türkiye genelinde eserleri ile tanınırken Seydişehir de ise  baba  evini  milli Eğitime bağışlaması ile Seydişehirlilerin gönlünde taht kurmuştur.
Mahmut Esat efendinin Torunu Mehmet  Kadaster’de konuşmasında Mahmut Esat efendinin gün yüzüne çıkmamış olaylarını anlatarak;’’Mahmut Esat efendin Vefat tarihi ile  ilgili biçok araştırma yapıldı ama ölüm tarihi ve 1918 olara gözüken vefat tarihi esas vefat tarihi 27 Mart  1917 olarak Torunu Mehmet  Kadaster tarafından düzeltilmiştir.’’dedi.
Kadaster,Mahmut Esat efendinin günümüze ışık tutan önemli sözlerinden birisi’de; Avrupaya yetişebilmemiz için hergün iki üç saat fazla çalışmamız gerekiyor demiştir.
29 Mart 1917 tarihinde de Cenazesine sadrazam Talat paşa, Musa Kazım Efendi katılmış Devlet töreni ile İstanbul da bulunan Fatih Cami Haziresine kaldırılmıştır.’’diyerek sözlerini tamamladı.
Program sonrası heyet Seydişehir  Belediyesinin yaptırdığı kültür evini gezdi.Kuğulu Park restoranında toplu yemeğin ardından program son buldu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Mahmut Esat Efendi ölümünün 96. Yılında anıldı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!