Okul Sistemi, Çocuk Ve Ergenler

Okul, bireyin toplumsallaşma sürecinde attığı en önemli ve en büyük adımdır.

 

Çocukların hem diğer çocuklarla kaynamasını hem davranışlarını pekiştirmesine hem de ailelerin dayanışma içinde olmalarına yardımcı olan bir sistemdir. Ayrıca öğrenciler okullarda ileriki hayatlarında yardımcı olacak bilgileri öğrenmektedirler. Sadece bilgiyle sınırlı kalmamakta, ahlaki davranışları öğrenmekteler, beyin gelişimlerinde, kendilerini ifade etme becerilerinde de ivme kazanmaktadırlar.
 Yukarıda da söylediğim gibi çocuklar için okul, hayatlarının dönüm noktalarından biridir. Yeni arkadaşlar hatta, ilk arkadaşlar da denilebilir, ilk öğretmen, yeni becerileri öğrenme vs. bir sürü yenilik… Bu yüzden çocuğun aklında okulu her zaman ayrı bir yer tutar.
 Sosyal hizmet açısından da önemli bir alan olan okul, çocuklarla ve ergenlerle çalışmada önemli bir yere sahiptir. Çünkü çocukların ve ergenlerin psiko-sosyal gelişimi, okul başarısı, aile ilişkileri, öğrenci-öğretmen ilişkileri, sosyal hizmetin okulda odağına giren başlıca konulardır. Nitekim okula ilk başlayan çocukların farklı bir ortama girmeleriyle yaşadıkları duygu durumu ve karışıklık, aynı zamanda anneden ve babadan ayrılışın ilk safhası, hassas bir dönemdir. Çünkü çocuk için bu yoğun duygu durumu ciddi olabilmektedir. Bu yüzden sosyal hizmet uzmanları okulları, çocukların ilgisini çekebilecek, çocukların gözünde daha farklı görünebilecek bir ortama çevirebilme becerisine ve politika görüşüne sahip olmalıdırlar. Çünkü çocuklar o yaşlarda ilgilerini çeken her şeyin kendileri için iyi olduğunu sanırlar ve kabul ederler. Bu nedenle çocuklarının ilgisini neyin çekeceğini de uzmanlar bilmeleri gerekmektedir.
 İleriki dönemlerde ise okul-veli-öğrenci ilişkisinde iletişim ve işbirliğini işlevsel halde tutmak önemlidir. Öyle ki sosyal hizmet uzmanları; öğretmenlerle, velilerle eşgüdümle hareket ederek, öğrencinin başarısı ve bu başarının devamlılığı için çalışmalılardır. Okul devamsızlığını ve okul başarısızlığını önlemek için bu çalışma yapılmalıdır. Ayrıca gerekirse öğretmenlerle birlikte ev ziyaretleri yapılarak durumu daha da somut hale getirebilirler. Bu sayede daha etkili ve verimli sonuçlar alınabilir.
 Çocuklarla çalışmanın yanında okulda, ergenlerle de çalışma çok önemlidir. Ergenliğin ne kadar yoğun bir şekilde ve çok stresli bir şekilde yaşanan bir dönem olduğunu hepimiz iyi bilmekteyiz. Bu dönemde özellikle öğrenci ile aile fertleri arasında çok ciddi zıtlaşmalar olabilmektedir. Bu da okul başarısına ve okul devamsızlığına yol açabilmektedir. İşte yine burada uzmana ve rehberlik servislerine iş düşmektedir. Bu durumlarda aile görüşülüp ergenlik ve bu dönemin özellikleri hakkında aile bilgilendirilebilir, ailenin bu durumlara karşı daha ılımlı ve daha sakin yaklaşmaları sağlanabilir. Ayrıca öğrenci ile de görüşülüp, okul başarısızlığını ve okul devamsızlığını önlemeye yönelik çözüm yolları tartışılmalıdır.
 Bir diğer sorun ise, ergen ve arkadaş çevresidir. Bu durum da, hem okul başarısına hem de okul devamsızlığına neden olabilmektedir. Ergen, arkadaşlarıyla birlikte çoğunlukla oyun oynamak için (internet kafelerde) okuldan kaçıp çeşitli kafelere gidebilmektedirler. Bu durumda da hem okul yönetimi ile hem de öğretmenlerle istişare edilip hem de ergenle görüşme yapılıp durum düzeltilmeye çalışılmalıdır. Gerektiği zaman, okul devamsızlığını önleyecek şekilde caydırıcı yaptırımlarda devreye sokulabilir.
 Bu bilgilerin ışığında öğretmeniyle, rehberlik servisiyle, velisiyle ve uzmanıyla okul sistemi, eşgüdüm içinde çalışıldığı takdirde çocuk ve ergenler için olumlu ve yararlı çalışmalar doğuracaktır ve sonucunda da başarılı ve daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek için gereken adımlar atılmış olacaktır.

         Ömer Faruk KAYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Okul Sistemi, Çocuk Ve Ergenler

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!