Oyunlar Ve Çocuklar

Bruner : “Oyun, çocukluğun temel işidir.”

: “Oyun, çocukluğun temel işidir.”
 Birlik olmanın, birlikte hareket etmenin birçok yöntemi vardır. Çocuklar için ise bu durum oyunlar ile gerçekleşmektedir. Çocuk, oyunlar sayesinde hem sosyalleşme sürecinin basamaklarından birini gerçekleştiriyor hem de zihnini geliştirebiliyor. Bir hatırlayın geçmişinizi… Muhtemelen hepimiz kumla oynamışızdır çocukluğumuzda. Bu verilebilecek en basit örneklerden bir tanesidir. Kumla oynarken çocuk hem o kumdan çeşitli şekiller çıkartmaya çalışarak zihninde bir takım cisimlerin yer etmesini sağlıyor hem de kumun neye yarayabileceği hakkında da fikir yürütmesine yardımcı oluyor.Dediğim gibi bu en basit örneklerden biri, daha fazla örnek vererek uzatmak istemiyorum zaten mesaj anlaşılmıştır umarım.
Bir başka konu ise çocukların bizlere aktarmak istedikleri yani bizlere anlatmak istedikleri bazı şeyleri oyunlarla ifade edebilmeleridir ya da bir çocuğun ilgi alanını, o alandaki yeteneğini keşfetmek oyunlar sayesinde olabilir. Mesela bir çocuğun arkadaşlarıyla oyun oynarken onlara liderlik etmesi o çocuğun liderlik özelliğinin baskın olduğu ve çocuğun ileriki yaşamının buna göre dizayn edilebileceği gerçeğini ortaya koyabilir. Bunlar küçük ayrıntılar olabilir fakat iyi analiz edilmesi gereken konulardır diye düşünüyorum. Bazen duygularda oyunlar sayesinde ortaya çıkabilir, örneğin, Çocuk Yuvasında kalan bir çocuğu düşünün… Arkadaşlarıyla birlikte örneğin resim yaparken (bana göre resim çocuklar için bir çeşit oyundur.) anne ve babanın eksiliğinin verdiği duygu yoğunluğunu resmine dökebilir. Bu da o çocuğun duygu yoğunluğunu anlamamıza yarayan bir çeşit anahtar olabilir. Aslında genel olarak şu söylenebilir: “Çocuklar karmaşık bir dünya fakat o karmaşık dünyayı keşfetmenin anahtarıda oyunlardır.”
Son olarak maddeler hâlinde oyunun çocuğa olan faydalarını son bir kez paylaşmak istiyorum:
◆Oyunlar, çocukların el-göz-beyin koordinasyonlarının gelişmesini sağlar.
◆Çocukların zihinsel olarak gelişmelerini sağlar.
◆Çocuklar, oyunda duyu-hareket ve biliş becerilerinin bir çoğunu vurgular ve denetler, kavramları, toplumsal farkındalığı ve toplumsal davranışları geliştirirler.
◆ Ayrıca oyun oynarken arkadaşlar edinmek, onlarla birlikte oynamakta, çocuğun sosyalleşmesinde attığı ilk adımlardan bir tanesidir.
◆Eşgüdümlemeyi, kontrol ve denge yeteneğini geliştirme faydaları vardır.
◆Karar verme, bellek, strateji, gözlem, mekansal akıl yürütme, problem çözme ve yaratıcı düşünce gibi önemli bilişsel becerileri kazanırlar.

 Şu sözlerimle son vermek istiyorum yazıma: “Çocuklar oyunda dünyayı olabileceği gibi ve olması istedikleri gibi görürler. Hem o dünyayı keşfetmek için hem de eğlenmek için kullanırlar oyunları…”

Faydalı olmak dileğiyle, sevgiler, saygılar…

         Ömer Faruk KAYA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Oyunlar Ve Çocuklar

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!