Şeytanı kör eden kurban samimiyeti

İslam ümmeti olarak hüzünde olsa, kederde olsa yinede bir Kurban Bayramına eriştiğimizden dolayı Rabbimize sonsuz şükürler olsun.

 

Neden hüzün? Neden keder? Küresel katillerin, kardeş katillerinin olduğu bir dönemde, müslümanlar bir duvarın tuğlaları gibi, bir vücudun organları gibi, bir birlerinin acılarını paylaşarak azaltmak, sevinçlerini paylaşarak artırmakta Efendimiz (s.a.v.) buyurmamış mıydı?  Şimdilerde nerdeee. Zalimler kol geziyor. Zulümleri arşa yükseldi. Yetim çocuklar, evlatsız anne – babalar, dul kadınlar, gelinlikleri kirletin kızlarımızın olduğu bir dönemde bayram benim neyime derken yinede azda olsa müslümanlar gerek elleriyle, gerek dilleriyle ve gerekse kalpleriyle zalimlere beddua, zulme uğrayanlara destek verilmektedir. İnşallah bu zulümler artık son bulur tüm dünyada. İşte o zaman Abdurrahim KARAKOÇ’un (Rabbim kendisini bizlerle beraber cennette cem eylesin) dediği gibi;

 

“…Uygur, Kazak, Kırgız, Azerî’nizden

Gitmesin gardaşlık nazarınızdan

Zalimler, zulmünü üzerinizden

Çeksin, BAYRAM OLSUN BAYRAMLARINIZ.

 

Süleyman esir de, Simon neden hür?

Hiç durma dünyanın yüzüne tükür..

Müslümanın sesi münafıktan gür

Çıksın, BAYRAM OLSUN BAYRAMLARINIZ….” bayramlar bayram olur.

 Dostlar malumunuz olduğu üzere; Kurbanın kelime anlamı, yakınlık manasına gelir. Hz. Allah (c.c.) Hac suresinin 37. ayetinde “Kurbanlarınızın etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız ulaşır.” Buyururken,  Hz. Mevlana “Sakın keçinin gölgesini kurban etmeye kalkışma” gibi olmamalı. Öyleyse müslümanların kesecekleri kurbanların eti – kilosu değil de keseceklerinde Rablerine olan samimiyetleri olacaktır. Rabbim kabul buyursun.

 Kesilecek olan kurbanlar; deve, sığır, manda, koyun ve keçiden cinsinden olmalı ve Allah (c.c.)’ın yolunda feda edilmelidir. Hz. Âdem (a.s.)’ın oğlu olan Habil’in kurbanı gibi…

 Kesilecek olan kurbanlar koyun ve keçi cinsi hayvanlar bir kişi tarafından kurban edilirken, sığır, manda ve deve ise yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir. Koyun ve keçi cinsi hayvanlar bir yaşını bitirmeli, ancak koyun altı veya yedi ayına girince diğer koyunlardan ayırt edilemiyorsa o da kurban edilebilir. Sığır ve manda ise iki yaşını, deve ise beş yaşını bitirdikten sonra kurban olarak kesilmelidir. Kurban Kesmek Hanefi mezhebine göre vacip, Şafii mezhebinde ise;  ferd için sünnet-i ayndır. 

     Kütübi sitede geçen bir hadisi Şerifte Efendimiz (s.a.v.) “Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın.”

     Kurbanı Müslüman, Hür, Zengin, (Yani bayram sabahı 560gr gümüş veya 80.18 gram altına sahip olan kişiye kurban kesmek vaciptir.), Mukim ve akıl baliğ olan keserken, keseceği kurbanı da kurban niyetiyle kesilmelidir çünkü niyet şarttır. Ortak olarak kesilecek kurbanlarda bütün ortakların kurban niyetini taşımaları gerekir. Bu kurbanlıklar ise; Zayıf, kesilecek yere kadar yürüyemeyen, kulağı, kuyruğu veya tenasül organı kesik veya bu organlarının üçte birinden fazlası gitmiş olan hayvanların kurban edilmeleri sahih olmaz. Ama üçte ikisi durup da sadece üçte biri gitmiş ise kurban edilmeleri sahih olur. Dişlerinin olmaması, doğuştan kulağı olmayan, meme başları kesik olan, keçi ve koyunda bir meme, sığırda iki memesinin olmaması, deli olmayan ki bu delilik otlamasına engel olmayacak hayvanlardır. Bu hayvanların belli gün, belli bir vakitte yukarıda zikrettiğim şartları taşıyan müslüman kimsenin bu görevi icra etmesidir.

 Rabbim bayramınızı bayram kılsın. Kurbanlarınızı sıratta Burak kılsın. Dua ve selam ile görüşünceye dek hoşça kalın dostça kalalım.

 

 

                                                                                                                          Yusuf ÇAKICI 

                                                                                                                       Yalıhüyük/KONYA

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Şeytanı kör eden kurban samimiyeti

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!