SEYDİŞEHİRİN KURUCUSU 2. DEFA ANILDI

featured

Seyyid Harun Veliyi anma parogramının 2. Si düzenlenen panelle anıldı.
Seyyid Harun Veli’yi Anma programı için düzenlenen panelde, bu büyük değeri sadece anmakla kalmayıp hayatının dizi veya filmi çekilerek devamlı gündemde kalmasının sağlaması ve uluslar arası boyuta taşınmasının önemi tartışıldı.
Seydişehir Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve İlçe Müftülüğü tarafından İkincisi düzenlenen ve geleneksel hale gelen Seyyid Harun Veli Hz. Anma Etkinlikleri Seyyid Harun camii önünde Cuma namazından sonra yemek ikramı ile başladı.İlçedeki diğer camilerde de helva dağıtıldı.
Daha sonra etkinlikler Belediye Düğün Salonundaki Seyyid Harun Veli Anma ve Anlama adına düzenlenen panelle devam etti.
Panelin açılış konuşmasını Kaymakam Tuncay Sonel yaptı. Belediye Başkanı Mehmet Tutal’da panel öncesi kısa bir konuşma ile davetlilere hoş geldiniz dedi.
Panele konuşmacı olarak Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ,İslam Ansiklopedisinde Seyyid Harun Veli biyografisini kaleme alan Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin katıldı.
Panelde konuşmacılar Prof. Dr. Ali Akpınar Adanmış Gönül Adamı Seyyid Harun Veli, Doç. Dr. Haşim Şahin ise Seyyid Harun veli’nin tarihi şahsiyeti konu başlıkları ile ele aldılar.
Panel sonrası söz alan Yrd. Doç. Dr. Şerafettin Yıldız, Doç. Dr. Haşim Şahin’in İslam Ansiklopedisi için kaleme Seyyid Harun maddesinde tespit ettiği bazı bilgi hatalarını dile getirerek 5 ayrı yerde bilgi hatası olduğunu ifade etti.
Açılış konuşmasında Seyyid Harun Veli diyarında çalışmanın mutluluğunu, dile getiren Kaymakam Sonel:
“ Seydişehirliler olarak Seyyid Harun Veli’yi anlamak yetmez anlatmak lazım, ne kadar çok kişiye tanıtırsak o kadar çok yol alırız.Bu bağlamda Türkiye’de çok okunan yazar Sinan Yağmur Hocamıza ,Seyyid Harun Veli Hz.ni anlatan yazı yazmasını istedik.Hocamda ısrarımızı kırmayarak söz vermişti, 2015 yılında Şebi Arus’a yetiştirecek bir yazı yazacağının sözünü aldık.Geçen yıl Seyyid Harun Veli’yi Anma programının ilkini gerçekleştirmiştik. Bu senede Seydişehir Ailesi olarak ikinci kez programımızı gerçekleştiriyoruz.Bu programları istiyoruz ki ulusal boyuta taşıyalım. Gelecek yıllarda daha geniş kapsamlı düzenlemeyi düşünüyoruz.Çünkü ilahi emirle kurulan Seydişehir’i Seyyid Şehri’ni anlatmalıyız. Gençlerimize, çocuklarımıza Seyyid Harun Veli’yi anlatmalıyız, tanıtmalıyız.Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ederim.”dedi
Protokol konuşmasında Anadolu’nun İslamlaşması bu milletin yetiştirmiş olduğu necip evlatlarla, dervişlerle, mutasavvuflarla olmuştur diyen Belediye Başkanı Tutal:
“Onlar yaşam tarzlarını gayrislami yaşayan bölgelere taşımışlar,orada kendi yaşamlarını göstermişler,o bölgenin İslamlaşmasına vesile olmuşlardır..Bu zatlar ağırlık olarak Horasan erenleridir. Bu erenlerden birisi de Seyyid Harun Veli Hz. dir.Horasan’dan gelerek Seydişehir’i kurmuş. Seydişehir’i kurmakla kalmamış gerek Seydişehir’in gerek İç Anadolu’nun gerekse Akdeniz bölgesinin İslamlaşmasında büyük önemli görevler yüklenmiştir.Hepimizin Seyyid Harun’u anlaması anlatması noktasında üzerimize büyük görevler düşmektedir.İnşallah gelecekte daha özel daha kapsamlı programlarda bir araya geleceğiz.” Şeklinde konuştu.
İlçe Müftüsü Sıtkı Beydilli ise kısa konuşmasında “Seyyid Harun Veli bilge kişidir.Bu insanlar hikmet sahibi alim insanlardır.Cenab-ı hak bu zatları korur ve gözetir. Bu değerli zatı inşallah daha fazla anlayıp anlatacağız, tanıtacağız. Bu vesile ilen konferansımıza katılan hocalarımıza ve katılımcılara teşekkür ederim.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından panel geçildi
Selçuk üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Doğan Kaplan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Doç. Dr. Haşim Şahin
Seyyid Harun Veli Hazretleri’nin şehir kurucusu olduğu gibi gazi ve derviş olduğunu belirterek:
“Bu zaatlar alim ve derviştirler.. Seyyid Harun Veli müridlerini de birçok bölgeye göndererek o bölgelerin İslamlaşmasını ve Türkleşmesini sağlamıştır. Bu büyük zatın tanınması için anmak önemlidir eyvallah, ama bu anmanın ötesinde Seyyid Harun Veli’yi gündemde tutmak için yapılacak işlerde vardır. Bunlardan birisi de bir dizi veya film çekerek devamlı gündemde kalmasını sağlamaktır.
Seyyid Harun Veli zamanında ata ziyaretlerine önem verilirmiş. Bir ata ziyareti esnasında gayipten bir ses küpe dağının etrafına bir şehir kur demiş.Hükümdarlığını ve tahtını bırakarak yola çıkmışlar.Aslına bakarsanız bu iş kolay bir iş değildir, zamanımızda makam ve mevki için insanlar birbirinin gırtlağını sıkıyor.’’ Dedi.
Doç. Dr. Şahin ,Seyyid Harun Veli Hz.’nin Hüseyin Efendimiz’in soyundan gelen bir seyit, annesi tarafından da soyunun Veysel Karani’ye dayandığını öldükten sonra da kızı halife Sultan’ın yerine geçtiği bilgilerini verdi.
Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar ise “Seyyid Harun Veli’nin gayrimüslimlerin kalbinde de bir taht kurmuş bir gönül adamı olduğunu söyleyerek “Seyyid Harun Veli bilge ve alimliğinin yanı sıra velidir. Veliler iman eden ve takva sahibi olan insanlardır.Bu değerler çok önemlidir.Halkın sultalığından gönül sultanlığına hicret etmişlerdir.Bu insanlar ömürlerinde bir daha geri dönmemek üzere yola çıkan insanlardır, hak ve hayat insanlarıdır. Seyyid Harun Veli aynı zamanda şehircilikten anlayan, gayrimüslimlerle savaşmakta her şeyi göze alan birer kahraman irşat adamı mürşittir, gönül eridir.” Dedi.

Müftü Prof. Dr.Akpınar sözlerini bu büyük insanların hayatları bizlere örnek olmalıdır, onlar yaşayarak kendilerini kurtarmışlardır. Ama bizlere düşen yeni Seyyid Harun’lar yetiştirmektir.Hepimiz yaşayarak çağımızda da onlar gibi olmaya gayret etmeliyiz.” Şeklinde konuştu.
Panelin sonunda söz alan Yrd.Doç.Dr.Şerafettin Yıldız ,Haşim Şahin’nin İslam Ansiklopedisi’nde yazdığı Seyyid Harun maddesinde tespit ettiği bazı bilgi hatalarını dile getirdi.
“ 1-Emir Alaeddi’nin soyunun anne tarafından Veysel Karaniye dayandığı yazılmış, oysa makalat’ta böyle bir ifade geçmemiştir.
2-Yazıda Bağdat-Konya arasında Seyyid Harun’un pek çok köy ve bu köylerde tekkeler kurduğu zikredilmekte ,ancak Makalatta böyle bir bilgi bulunmamaktadır.
3-Turgutoğulları ailesinin pek çok ferdinin Seyyid Harun’un türbesinde gömülü olduğu belirtilmekte ancak, Seyyid Harun Türbesi’nde sadece Seyyid Harun medfun olup Turgutoğullarına mensup mezarlar Rüstem bey türbesinde yer almaktadır.
4-Yazıda Seydişehir’e bağlı Mahmut hisar köyü ifade geçmektedir, ancak Mahmut Hisar köyü, Seydişehir’e bağlı bir köy değil, Ilgın kazasına bağlı bir köydür.
5-Yazıda Seyyid Harun’un halifelerinden Gök Demir’i Adalara, Haydar Baba’yı Rumeli’ye gönderdiği belirtilmiş, ancak Makalat’ta bu halifeler Seyyid Harun’a “Bizi Başka yere salma senin yanında kalalım” demişler o da susmuş. Sonra Gökdemir’i eskiden Seydişehir’e, günümüzde Beyşehir’e bağlı olan Ata köyüne göndermiş, Haydar Babaya ise “suyun öbür tarafında Bük’ten beri bir yerde mesken kıl” demiştir. Burası Karaviran Bağra sınırında Bağra köyü karşısındaki Hacılar hüyüğünün olduğu yerdir. Bu halifeler Seydişehir’e yakın yerlerde oldukları için Seyyid Harun Veli’nin vefatı ve cenazesinde bulunan iki halifesidir. “
Araştırmalarım sonucunda bu 5 madde de belirttiğim gibi bilgi hatası olduğunu gördüm diyen Yrd.Doç.Dr.Şerafettin Yıldız:
“Amacım sayın hocam konuşmasında İran İslam Ansiklopedisi içerisinde Seyyid Harun maddesini yazacağını söyledi. O ansiklopediye yanlış bilgi girilmemesi için hocamı uyarmak istedim” dedi.
Etkinlik Seyyid Harun Veli Camii’nde akşam namazı sonrası Mevlid okutularak sona erecek
IMG_1298

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
SEYDİŞEHİRİN KURUCUSU 2. DEFA ANILDI

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!