YALIHÜYÜK’TE TARİHİ KABARTMA TAŞLARIN ŞİFRELERİ ÇÖZÜLÜYOR

Yalıhüyük Cumhuriyet Caddesinde bulunan merkez Cami karşısındaki eski evin duvarında Roma dönemine ait kabartma taşın kitabesinin şifreleri çözüldü.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan BaharYalıhüyük’te bir evin duvarındaki kabartma taşın ne anlama geldiğini anlattı.

Bahar; Çevremizdeki tarihi eserler ve doğal değerlere sahip çıktığımızda yaşadığımız çevre daha da anlam kazanıyor. Böylelikle topraklarımızın değeri daha iyi anlaşılır.’’dedi.

Prof Dr. Hasan Bahar Kabartma taş ile ilgili olarak da;’’ Bu Roma dönemine ait bir kabartma; süvarinin elinde bir şahin olmalı, üstte bir kartal ve geri planda bir hilal var ve daha önde de bir kadın. Bu inançlarla ilgili kartal tanrı Zeus’u, hilal ise  tanrı Men’i ve kadın da Kybele’yi simgeliyor. Bu ölen kişinin ruhunun bir çok tanrı ile korumasını yansıtıyor.’’dedi.

Yalıhüyük’e iki kez teknik gezi dolayısı ile geldiğini ifade eden Bahar;’’ Yalıhöyük’ke ben 1990 ve 2005 yıllarında iki üç kez incelemeye geldim. O sıralarda höyük boştu. Ancak sonradan yapılaşma ile tahribat da görülüyor. Ancak höyüğünüzü de korumak lazım. Benim o sırda tespitlerime göre 5000 yıllık bir yerleşmeye sahip.’’diye konuştu.

 

 

IMG_3359

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
YALIHÜYÜK’TE TARİHİ KABARTMA TAŞLARIN ŞİFRELERİ ÇÖZÜLÜYOR

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!