Kanser değil sigara öldürüyor

Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, sigara içilmemesi durumunda yüzde 85-90 oranında engellenebilen akciğer kanserinin tedavi maliyetinin önümüzdeki yıllarda devletler tarafından karşılanamayabileceğini bildirdi…

Prof. Dr. Fadıl Akyol, Antalya'da düzenlenen 2. Ulusal Akciğer Kanseri Kongresi dolayısıyla, kanserin ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Fadıl Akyol, en ölümcül kanser türünün de akciğer kanseri olduğuna dikkati çekti.

Akyol, erkeklerin yüzde 8'i, kadınların da yüzde 6'sının yaşamlarının herhangi bir döneminde akciğer kanserine yakalanacağına işaret etti. Akciğer kanserinin Türkiye'de erkeklerde en sık, kadınlarda da 5'inci sırada görülen kanser türü olduğunu belirten Akyol, tıptaki tüm gelişmelere karşın bu hastalıktan ölüm oranında düşüş sağlanamadığını ifade etti.

Akyol, “Türkiye'deki kanser ölümlerine baktığımızda akciğer kanseri erkeklerde yüzde 40 ile birinci kadınlarda ise yüzde 8'le 4'üncü sıradadır” dedi.

TÜRKİYE'DE SİGARA KULLANIMI

Akciğer kanserinin yüzde 85-90 oranında tütün kullanma alışkanlığından kaynaklandığını belirten Akyol, ABD'de 1960'larda başlayan etkili propaganda ve yaptırımlar sayesinde sigara kullanımının azaldığını ve buna bağlı olarak hastalığın görülme sıklığının düştüğünü bildirdi.

Türkiye'de ise erkeklerin yarısının kadınların da yüzde 18'inin sigara kullandığını ifade eden Akyol, bu oranın erişkin olmayan erkeklerde yüzde 11, kızlarda ise yüzde 4 olmasına dikkati çekti.

Sağlık çalışanlarının yüzde 42'sinin de sigara içtiğini belirten Akyol, şunları kaydetti:

“Öncelikle ele alınması gereken bu oranların yüksekliğidir. Öldürücülüğünün yanı sıra pahalı olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda devletler bu tedaviyi karşılamayabilir. Çünkü sigara içimi insanların kendi tercihleridir ve sigara içilmemesi gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle yüzde 85-90 oranında hastalık önlenebilir."

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kanser değil sigara öldürüyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!