Orman vatandaşın geçim kaynağı

Konya ve çevresinde 333 köy ve bu köylerde yaşayan 141 bin vatandaş, ekmeğini ormandan çıkarıyor…

Orman Bölge Müdürü Salih Kılıçarslan, son yıllarda yürütülen çalışmalarla orman varlığında ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Resmi verilere göre 21,2 milyon hektar orman alanının bulunduğunu ancak uluslararası standartlara uygun orman alanının 10 milyon hektar civarında olduğunu bildiren Kılıçarslan, “Ancak 10 milyon hektarın üzerinde bozuk orman alanı var” değerlendirmesini yaptı. Köylerdeki keçi varlığının ormanların iyileştirilmesi için yapılan teknik çalışmalara engel olduğunu anlatan Kılıçarslan, bu noktada rehabilitasyon çalışmalarının büyük önem taşıdığını dile getirdi. Konya’da 125 bin dekar bozuk orman alanının rehabilite edilmekte olduğunu anlatan Kılıçarslan, “Bu çalışmalarda bozuk ağaçlar kesiliyor, boşluklara fidan dikiliyor.

Ağaçlarla ilgili budama çalışmaları yapılıyor. Önümüzdeki yıl rehabilite edilecek alan, 150 bin hektara çıkarılacak. Bütün bu çalışmalarımızı orman köylülerimizle el ele yürütüyoruz” dedi.
Nüfusun köylerde çekilmesi ile birlikte ormanların lehine bir gelişmenin olduğunu anlatan Kılıçarslan, her köye bir orman kurma yönünde çalışmaların yapıldığını, burada vatandaşın desteğinin önem taşıdığını anlattı.

KÖYLER, ORMAN GELİRİYLE YAŞIYOR

Ormanlardan yılda 70 bin metreküp endüstriyel odun, 50 bin metreküp ise yakacak odun üretildiğini kaydeden Kılıçarslan, ağaçların kesiminin ormanın ihtiyacına göre gerçekleştirildiğini dile getirdi. 2006 yılının başından bu yana ormanlardan elde edilen odunların satışından 3,7 milyon YTL gelir elde edildiğini kaydeden Kılıçarslan, yıl sonuna kadar bu miktarın 5 milyon YTL’ye ulaşacağını dile getirdi. Ormanların 333 orman köyünün ve bu köylerde yaşayan 141 bin vatandaşın geçim kaynağı olduğunu açıklayan Kılıçarslan, “Ülkemiz için hayati öneme sahip olan ormanları korumak ve geliştirilmesi için çalışmak hepimizin temel görevidir” diye konuştu.

Bazı ormanlarda mantar yetiştirilmesi için geçmişte çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatan Orman Bölge Müdürü Salih Kılıçarslan, ancak bunun için nemli bir iklim yapısının gerekli olduğunu, bu nedenle çalışmalardan olumlu netice alınamadığını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Orman vatandaşın geçim kaynağı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!