Türkiye’nin arı varlığı bakımından dünya birincisi olduğu ancak kovan başına üretimin 14 kilogram civarında kaldığı bildirildi…
Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesinden emekli Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Karaman Tarım İl Müdürlüğü tarafından Yunus Emre Konferans Salonunda düzenlenen “Başarılı Arıcılığın Yolları ve Arı Hastalıkları” konulu konferanstaki konuşmasında, Türkiye’de arıcılıkta verimliliği etkileyen faktörlerin üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini söyledi.
Kovanlardan gereken düzeyde verim alınamadığını ifade eden Doğaroğlu, “Arı varlığı bakımından dünya birincisiyiz. Kovan başına üretimimiz ise 14 kilogram civarında. Bu bazen daha da düşebiliyor” dedi.
Türkiye’nin arı varlığında önde olmasına karşın bal üretiminde dünya altıncısı olduğunu vurgulayan Doğaroğlu, şöyle konuştu:
“Bugün dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip, birçok konuda bizden geri olan Çin’de kovan başına üretim 45 kilogram iken, bizde ise kovan başına üretim çok alt seviyede kalıyor. Şimdi bunu etkileyen faktörlerin üzerinde durduğumuzda 6 ana faktör sayabiliriz. Bunlardan birincisi çiçek kaynağının yeterli kullanılamaması. Biz çiçekten nasıl faydalanacağımızı bilmiyoruz. Bunun yanında ana arı kullanımında sorunlarımız var. Damızlık kullanımıyla ilgili sorunlar var. Dünyanın en iyi ırkı ile en kötü ırkı arasında üretimde yüzde 25 farkeder.”
Üretimde yörenin şartlarına uygun en iyi ırkı bulmanın önemli olduğunu dile getiren Doğaroğlu, arıcılıkta bakım ve beslenme konusunda da büyük yanlışlar yapıldığını bildirdi.
ARIYA BAKAYIM DERKEN…
Birçok kişinin “arıya bakayım derken arının gözünü oyduğunu” belirten Doğaroğlu, arıcılıkta çoğu zaman tüyler ürperten uygulamalarla karşılaştıklarını anlattı.
Arıcılıkta bir tek işçi arının hangi şartlarda ne kadar bal getirdiğinin önemli olduğuna işaret eden Doğaroğlu, “Verimlilik hesabını bir tek işçi arı başına yapmalıyız. Bal üretimi için arının kapasitesi önemli. Yanlış uygulamalar yaparsan bal alamazsın. Bizde yapılan uygulamalarda kontrol bizim elimizde değil. Arı, tesadüfen bal veya yavru üretiyor. Biz arıya yön veremiyoruz” görüşünü dile getirdi.
Bugün modern arıcılıkta bilgisayarın kullanıldığını, el değmeden bal hasadı yapıldığını dile getiren Doğaroğlu, teknoloji kullanıldığında kişi başına 50 kovan değil 750 kovana bakılabileceğini söyledi.
“SEN KOVANI DAĞ BAŞINA KOY…”
Türkiye’de bir kovandan yarım teneke bal alan üreticinin kovandan 3 teneke bal alan Arjantinli ile rekabet edemeyeceğini belirten Doğaroğlu, şunları kaydetti:
“Sen kovanı dağ başına koy (benim arım şifadır, içinde bin çeşit çiçek özü var) diye bağır dur. Senin balın son sıradadır. Balın gerekli incelemelerden geçti mi? Balında ilaç kalıntısının ne kadar olduğunu dünya standartlarında bir laboratuvarda analiz ettirebildin mi? Çünkü müşteri aldığı balın ne balı olduğunu bilmek istiyor. Rekabet eden ülkeler bunu yapmışlar. Aslında dünyanın en kaliteli arı cinsleri bizim ülkemizde. Kulaktan dolma arıcılık yapmak yerine teknolojiyi kullanarak arıcılık yapmamız lazım. Dünyayı takip etmek gerek.”