Pancar çiftçisine kötü haber

Pancar çiftçisinin giderlerinin sürekli artmasına rağmen, ürün fiyatının önceki seneye göre düşürülmesi tepkilere neden oldu…

Image 

Önceki gün PANKOBİRLİK Yönetiminin gündeme getirdiği pancar fiyatının 99 bin lira (9.9 YKr)’den 89 bin liraya (8.9 YKr) düşürülmesi pancar çiftçisinin tepkilerine neden oldu. Dört yıldır girdi maliyetlerinde yaşanan büyük artışlara rağmen ürün fiyatının sürekli düşürülmesi çiftçiyi topraktan uzaklaştırma girişimi olarak yorumlandı. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Motuk, AB’nin dayatmaları ile çiftçinin toprağından uzaklaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Hükümetin şekerpancarının fiyatını 99 bin liradan 89 bin liraya düşürerek yüzde 10.11 oranında geri çekmesi pancar çiftçisini kara kara düşündürmeye başladı. Mazot ve gübre giderlerinde yüzde yüze yakın oranda artışa rağmen pancar fiyatlarının düşürülmesi çiftçilerin umutlarının boşa çıkmasına neden oldu. Belirlenen fiyatlarla ürün maliyetinin başa baş olacağına dikkat çeken pancar çiftçisi bu sene de kendilerini önemli sorunların beklediğinden yakındı.

ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN SÖKÜLMEK Mİ İSTENİYOR?

Görüşlerini bildiren Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, çiftçilerin temel giderleri olan mazot ve gübredeki büyük artışa rağmen ürün fiyatının düşürülmesinin çiftçi için büyük darbe olacağını açıkladı. Hükümetin sürekli olarak çiftçinin maliyetlerini artırıp ürün fiyatını düşürdüğünü vurgulayan Motuk, “Bu durumun birinci sebebi çiftçimizin toprağından koparılmak istenmesidir. Birçok Avrupa ülkesi vatandaşlarını tarıma yönlendirirken bizim ülkemizde çiftçilerimiz topraklarından sökülmeye çalışıyor. AB, Türkiye’den çiftçi sayısının azalmasını çiftçilerin büyük kısmının şehirlere göçmesini istedi. Hükümet de bu isteğe uyabilmek için çiftçiyi sürekli olarak zarara uğratıp toprağından koparmaya çalışıyor. Biz nüfusunun yüzde 30’u doğrudan yüzde 20’si ise dolaylı olarak tarımdan geçinen bir ülkeyiz.

Durum böyle iken Türk tarım ve çiftçisine darbe vurarak küçülmesi sağlanmaya çalışırsa ülke bunun acısını ileride çok çeker. Birkaç yıl sonra toprağı işleyecek çiftçi bulamazsın. Şehirlerde var olan milyonlarca işsize ise yenileri eklenir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Pancar çiftçisine kötü haber

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!