Bulgar vizesi eziyeti bitiyor

Avrupa’da yaşayan Türkler için Bulgar transit vize çilesi tarih oldu…

Image 

Avrupalı Türk'e Bulgaristan'ın transit vizeyi kaldırmasıyla ilgili ikili sözleşmeyi Türkiye Bakanlar Kurulu da imzaladı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Bakanlar Kurulu'nun imzasını taşıyan karar dün Resmi Gazete'de yayınlandı. Kapıkule Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, "Gümrük kapılarımız hazır" dedi. 

AVRUPA’da yaşayan Türkler için Bulgar transit vize çilesi tarih oldu. Bulgaristan ile yapılan ikili sözleşmeyi son olarak Türkiye Bakanlar kurulu da imzaladı. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nun imzasından geçen ikili sözleşme Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de imzasıyla dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece 10 Mart 1993 tarihinde Sofya'da akdedilen vize anlaşmasının tadiline ilişkin ekli anlaşma yürrülüğe girmiş oldu.

Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin yıllardır çektiği Bulgar vizesi çilesi bu sözleşmenin yürürlüğe girmesiyle sona erdi. Anlaşma Resmi Gazetede 2007/12070 karar sayısıyla dün yayımlandı. Antlaşmanın 2. maddesinde 'Avrupa Birliği üyesi devletler veya İsviçre veya Lichtenstein’da oturma izinlerine sahip geçerli pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarından 5 günü aşmamak kaydıyla vizesiz olarak transit geçiş yapabilirler' denildi.
Aynı maddeye göre Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşları AB ülkeleri tarafından düzenlenen vize ya da Schengen vizesine sahiplerse, Bulgaristan’da transit vizeden muaf olacak.

ÖNEMLİ UYARI

Vizeyle ilgili ikili anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Türkiye’nin resmi gazetede yayımlanan kararı Bulgaristan tarafına bildirmesi gerekiyor. Bu kararı Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'na hemen ileteceği açıklandı. Karar Bulgar tarafına iletildikten sonra iki taraf vizenin kalkacağı tarihi belirleyecek. Bu tarihten itibaren de karar yürürlüğe girerek vize kalkacak. Bu sürecin önümüzdeki birkaç gün içinde tamamlanması bekleniyor.

KAPIKULE HAZIR

Kapıkule Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Mehmet Hatipoğlu, 'Gümrük kapılarımız hazır" dedi. Hatipoğlu,  Kapıkule Sınır Kapısı'nda uzun kuyruklar oluşmaması ve işlemlerin kısa sürede yapılması için gerekli tedbirlerin alındığını, işlemlerin tek elden yapılacak olması nedeniyle yığılmanın önüne geçileceğini belirtti.
Hatipoğlu, 'Avrupalı Türkler'in kara yoluyla gelişlerinde Kapıkule'yi tercih edeceklerini sanıyoruz. Bu nedenle Kapıkule'de yeteri kadar memur bulunduruyoruz" diye konuştu.

VEKALETLE ARAÇ GETİRME

Türkiye'ye vekaletle araç veya başka bir ürün getirenlerin mutlaka vekaletlerini Türkçe'ye çevirttirmeleri gerektiğini hatırlatan Hatipoğlu, gümrük kapılarına gelenlerin vekaletlerinin Türkçe olmadığından tercüme ettirmek zorunda kaldıkları için gümrük işlemlerinin geciktiğini vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Bulgar vizesi eziyeti bitiyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!