Gelinlik evlenecek her genç kızın hayatında önemli bir yer kaplamaya devam ediyor…
Geçmişten bugüne Anadolu’da tercih edilen gelinlik modelleri farklılıklar göstermiştir. Osmanlı’da gelinlikler dönemin geleneksel özelliklerinden ötürü sade ve gösterişten uzak modellerdi.
Türk insanının geçmişten bugüne edindiği giyim kültürü, yayıldığı geniş coğrafî alandan ve inanç sistemlerinden etkilenmiştir. Bu değişim süreçleri içerisinde gelinlik kadının en önemli tören giysisi olma özelliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Gelinlik için seçilen model, renk, kumaş değişse de amaç hep aynı kalmıştır.
Osmanlı’da saray, hanedanlık rengi olarak kırmızı rengin yanında mor, mavi, pembe gibi canlı renkler de tercih ediliyordu. Gelinin yüzünü örten duvak kırmızıydı. 1870’lerden sonra batı kültürünün etkisiyle daha açık renkte gelinlikler giyilmeye başlandı. Beyaz kumaştan gelinliği, ilk kez 1898'de Kemalettin Paşa ile evlenen II. Abdülhamit'in kızı Naime Sultan giydi. Sarayda başlayan ve zamanla yaygınlaşan beyaz gelinlik, 20. yüzyılda vazgeçilmez oldu.
Saray döneminde başlayan beyaz gelinlik modası renk değiştirmeden günümüze kadar taşındı..
Seydişehir’de beyaz gelinlikler çok ilgi görüyor.Köy yerlerinde azda olsa eski gelenek olan renkli gelinlik giysiler giyiliyor Özellikle Ketenli,Mesudiye,Yaylacık,Dikilitaş ve o civardaki köyler 500 yıllık kültür geleneği yaşatarak Osmanlı döneminin allı gelinlik modelini tercih ediyor.
Gelinlik her zaman kültürümüzde yer edinmiştir.Genç kızlarımız ister beyaz, ister eski dönemlerdeki giysi modelleri olsun, bunları giymek için hayatında önemli yer teşkil ediyor
Haber: Fatih Atalay