Çiftçi buğdaya yöneliyor

Dünya piyasasında buğday fiyatlarının 810 dolara kadar yükselmesi nedeniyle dünya buğday ekim alanlarının yüzde 2,6 oranında artarak 5,7 milyon hektara ulaşmasının beklendiği bildirildi…

Image 

Konya Ticaret Borsası'ndan (KTB) alınan bilgiye göre, küresel ısınmanın etkisiyle üretimde yaşanan azalmalar, özellikle hayvan yemi ve akaryakıt amacıyla talepte yaşanan patlamaya bağlı olarak dünyada buğday fiyatları yükseldi.

Almanya'da buğdayın ton fiyatı 430, Rusya'da 450, ABD'de 780, Kanada'da 810 dolara yükselince, dünya çiftçisi giderek talebi artan bu ürüne yönelmeye başladı.

Konya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kara, Uluslararası Hububat Konseyi'nin raporuna göre, önemli düzeyde yükselen buğday fiyatlarının Avrupa ve ABD'de 2008 için kışlık buğday ekimlerinde artışları teşvik ettiğini söyledi. Kara, önümüzdeki sezona ilişkin olarak, Rusya ve Ukrayna'da büyük alan artışları olduğunu da bildirdi.

2008'de dünya buğday ekim alanlarının 2007'den yüzde 2,6 oranında fazla olarak 5,7 milyon hektara ulaşacağının tahmin edildiğini vurgulayan Kara, şunları kaydetti: 'Bu artış gayet normal. Önceden 60-90 dolar civarında olan buğday fiyatları inanılmaz yükseldi. Buna bir de dünyada buğdaya verilen desteklemeler eklenince çiftçi, kendisine cazip gelen bu ürünü daha fazla ekmeye başlıyor. Ekmek, makarna, hayvan yemi ve akaryakıt olarak kullanılan buğdaya talep giderek artıyor. Türkiye'nin bu süreçte daha dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Daha kaliteli, yüksek verimde, sağlıklı ve ucuz ürün üreterek dünyada söz sahibi olmamız gerekiyor. Türkiye'nin adeta talep patlaması yaşanan buğdayda geri kalmaması gerekiyor.'

Kara, son yıllarda 'tarımın ekonomiye etkisi yok' şeklinde birçok açıklama yapıldığını anımsatarak, 'Artık bu sözler de gerçeği yansıtmıyor. Nasıl ekonomiye katkısı yok? Buğday fiyatları 800 doları bile geçti. Madem ekonomiye katkısı yok ekim alanları neden artıyor?' dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Çiftçi buğdaya yöneliyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!