Kaymakam Kılınç’ın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

featured

Kılınç mesajında şu ifadelere yer verdi;

Emeği ile hayatını kazanan, alın teriyle geçimini temin eden ve ülkenin kalkınmasında büyük katkılar sunan emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlarım.

“Bizler, insana değer veren, emeğe saygı duyan ve alın terini kutsal gören, birlik ve dayanışma ruhunu yüzyıllardır yaşatan bir medeniyetten geliyoruz.

İşçisiyle, işvereniyle, köylüsüyle, şehirlisiyle kaynaşmış bir milletiz.

Büyük ve güçlü Türkiye idealimize emeğiyle katkı sağlayan, hayatımızı kolaylaştıran, her yapının inşasında imzası bulunan ve toplum hayatında önemli bir yere sahip olan emekçi kardeşlerimiz, emeğin ve üretimin isimsiz kahramanlarıdır. Ülkemizin en değerli sermayesi emektir.

Adalet herkese hak ettiğini ve lâyık olduğunu vermektir. Eşit işe eşit ücret vermek ne kadar âdil ise, eşit olmayan işe ve emeğe eşit ücret vermek de o kadar haksızlıktır.

Her ameliyenin bir karşılığı bulunduğunu ve işçiye, alın teri kurumadan ücretinin verilmesi gerektiği ile ilgili ilkesel duruştur.

İşveren, ihtiyaç duyulan bir iş veya meslek kolunda topluma amme hizmeti vermektedir.

Bu yönüyle toplumun sırtındaki ödevi de yerine getirmekte, istihdam sağlayarak işsizliğin önlenmesinde sorumluluk üstlenmektedir.

Bu bakımdan çalışanın, işveren veya işletmeye karşı sorumlulukları da olmalıdır. Zira sadece haklarla sınırlı bir çalışma hayatı olamaz.

Çalışma şartlarına uygun davranılmalı; günlük veya götürü usul ya da mesai esasına göre düzenlenmiş olan çalışma şartlarına sadık kalınmalı ve görev bizatihi kişi marifetiyle yerine getirilmelidir.

Mesai saatlerine göre yapılmış olan düzenlemeye uyulmalı, geç kalınan ertelenen ya da ihmal edilen her dakikanın kamu hakkına taalluk ettiği ve vebalinin de ağır olacağı bilinmelidir.

İş yerinde yapılacak işin bulunmuyor olması da sonucu değiştirmeyecektir.

Kaytarma, işi yavaşlatma, kendi özel işi veya başkasının işi ile meşgul olma, iş görmek isteyenleri bekletme ya da sağa sola havale etme gibi davranışlar doğru değildir;

bu nedenle işveren aleyhine kaybolan saatlerin ücretine hak kazanamaz, mesai içinde çalışmadığı, kaytardığı zamanların ücreti kişiye helâl olmaz.

Ayrıca işçi çalışırken helâl kazanmanın, çoluk çocuğuna helâl yedirmenin sorumluluk ve şuurunda olmalıdır.

Bu nokta dinimizde temel bir değer taşır. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.): “Ey Enes, Helâl kazan, duan kabul olur; zira kişi ağzına haram bir lokma götürürse, kırk gün duası kabul olmaz.” buyurmuştur.

işçi yaptığı işi iyi ve sağlam yapmak zorundadır. Çünkü bu onun en temel sorumluluğu ve aldığı işi ifasıdır.

Bu açıdan hile ve aldatma yapamaz, iş esnasında kendi işinde çalışıyormuş gibi davranmak, dürüst olmak, “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.” prensibine uymak, işini sağlam yapmak ve kendine verilen araç-gereçleri korumak zorundadır, işçiye verilen ücret, sağlam iş yapsın diye verilmektedir. Sağlam yapılan iş, hem kişinin yeni iş alanı ve müşteri edinmesine hemde üretilen malın piyasada tutulmasına ve marka olmasına sebep olur.Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin güçlü yarınları için emek sarf eden tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, dostluk, dayanışma ve bayram havasında geçmesini diliyorum.

 

Muhammed Deniz KILINÇ

Yalıhüyük Kaymakamı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Kaymakam Kılınç’ın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!