Baraj göllerinde yağış sevinci

Kuraklık ve yeraltı su seviyelerindeki düşüş nedeniyle dikkatleri üzerine çeken Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası, bu ay mevsim normallerinin iki katı gerçekleşen yağışlarla rahat bir nefes aldı. Yağışların baraj gölleri ve su seviyelerini artırdığı, ekilen tohumların kök salmasına büyük katkı sağladığı bildirildi.

Konya Meteoroloji Bölge Müdürü Ertuğrul Şen, bu ay Konya bölgesi geneli baz alındığında mevsim normallerinin iki katına yakın yağış düştüğünü söyledi. Konya Ovası'nın batısındaki ilçelerden Akşehir ve Ilgın'da metrekareye 99, Seydişehir'de 105, Beyşehir'de 120 kilogram yağış düştüğünü belirten Meteoroloji Bölge Müdürü Şen, en az yağışı ise metrekareye 8 kilogram düşen Ereğli İlçesi'nin aldığını bildirdi. Ertuğrul Şen, yüzey akışkanlığı gerçekleşen yağışların baraj göl havzalarına ve yeraltı su seviyelerine katkısı olacağını kaydetti.

Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü de, bayram öncesi aralıklarla düşen yağmurun çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Yağışların kuraklık nedeniyle zor günler yaşayan Konya Ovası'na adeta nefes aldırdığını dile getiren Faruk Çöklü, kıraç alanda ekilen hububatın özellikle bu dönemde düşecek yağışa ihtiyaç duyduğunu hatırlattı. Ziraat Odası Başkanı Çöklü, "Konya'ya son bir haftadır mevsim ortalamalarının üzerinde yağmur düşmüştür. Yağışlar tohumlarını toprağa atıp yağmuru beklemeye başlayan çiftçi için oldukça sevindirici olmuştur. Son yağmurlar, ovada hububat ekiminin yapıldığı yerlerin büyük bölümünde etkili oldu. Kuraklığın hüküm sürdüğü Konya Ovası'na düşen yağmur, topraktaki hububat tohumlarının kökleşmesine büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Kuraklık ve buna bağlı olarak yeraltı sularında yaşanan çekilme nedeniyle son yıllarda oldukça sıkıntılı günler geçiren Konya çiftçisinin son yağışlarla birlikte bayrama daha moralli girdiğini ifade eden Faruk Çöklü, bu dönemde toprağa düşecek yağmurun üretim sezonu sonunda ortaya çıkacak rekoltenin şekillenmesinde de etkisinin olacağını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Baraj göllerinde yağış sevinci

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!