Öncelikle bu yazımda anne ve babalara hatırlatmak istediğim en önemli husus, her çocugun tuvalet alışkanlığı yaşının farklı olmasıdır…
Tuvalet eğitimi için ‘doğru’ yaş çocuğumuzun hazır olduğu zamandır. Anne olarak yapmamız gereken çocuğun buna hazır olup olmadığını gözlemek ve doğru zamanda harekete geçmemizdir. Uzmanlar, çocuklarımız için en uygun zamanın iki yaş ve sonrası olduğunu belirtiyor ve kesinlikle zorlanmamız gerektiğini önemle vurguluyorlar. Eğer çocuğumuzu zorlarsak psikolojik yönden olumsuz etkilemiş oluruz.
Çocuklarımızın bezden kurtulması bebekliğinin sona ermesi ve bağımsızlık yolunda bir adım daha atması demektir. Bu konuda yapmamız gereken çocuğumuzu fazla zorlamadan hareket etmemizdir. Mesela çocuğumuz tuvalete ya da oturağa oturduğunda ağlıyorsa hemen kaldırmak yapacağımız en yerinde davranıştır.
Alışverişe çıktığımızda marketde sepetlerin içinde çeşitli boylarda çocuk bezi almış ailelere rastlamamamız mümkün değildir. Bu yüzden tüm anne babalar bu masraflı ve zaman alıcı bebek bezinden kurtulmak isterler, ancak çocuğun tuvaletinin geldiğini hissedebilmesi ve tutabilmesi için kas kontrolünün gelişmesi gerekir. Bu da çocuğumuz 2 yaşına geldiğinde anca gelişir.
TUVALET EĞİTİMİNİ KOLAYLAŞTIRMANIN 5 YOLU
– Çocuk oturağa düzenli olarak oturtulmalıyız.
– Başarılı olduğu zaman övmeli, küçük kazalarda görmemiş gibi davranılmalıyız.
– Sıcak havalarda alıştırmaları daha kolay yapılabiliriz. Çocuğumuzu çıplak olarak dolaştırarak alışmasını sağlayabiliriz.
– Belli bir metoda sadık kalınmalıyız. Evden dışarıda da bezsiz dolaştırılmalıyız. Böylece çocuğumuzun kafası karıştırmayız.
– Lazımlığı belli bir yerde tutarsak acil durumlarda çocuğumuzun onu hemen bulabilmesini sağlarız.
Kimi zaman şu durumlarda tuvalet eğitiminin başlaması ertelenebilir:
1- Yeni bir eve taşınmak veya kısa bir süre içinde taşınacak olmak
2- Yeni bir gebelik veya yakın zamanda aileye yeni bir bebeğin katılması
3- Aile bireylerinden birinde ciddi bir hastalık veya ölüm
Çocuğumuz eğer bu davranışları gösteriyorsa eğitime hazır demektir:
• Uykudan uyandığında bezi ıslak değilse veya gün içinde en az 2 saat bezi kuru kalıyorsa
• Dışkılama zamanı çok düzenli ise veya hemen önceden anlaşılabiliyorsa (bazı mimikler, vücut hareketleri veya sözle)
• Basit komutları yerine getirebiliyorsa
• Banyoya kendi başına gidebiliyor ve üstündekileri çıkartıyorsa
• Bezi kirlendiğinde rahatsız oluyor ve bezini değiştirmenizi istiyorsa
• Tuvalet veya lazımlığını kullanmak istiyorsa
• Yetişkinlerin kullandığı iç çamaşırlarını giymek istiyorsa
Unutmamamız gereken şey her çocuğun kendine ait bir gelişim çizgisi olmasıdır. Biz Anne ve baba olarak üzerimize düşen en büyük görev ise; bu dönemde çocuğumuza karşı anlayışlı ve sabırlı davranmamızdır. Çocuklarımız belli bir yaşa geldiklerinde en çok şu soruyla karşılaşıyoruz: "Çocuğunuzun altını hala bağlıyor musunuz?". Çoğu zamanda babaanneler, teyzeler ya da arkadaşlar, "Benim çocuğum daha 1 yaşındayken tuvaletini tek başına yapabiliyordu", diyerek farkında olmasalarda bizlere baskı yaparlar. Oysa ki bu baskılardan etkilenen annenin, çocuğuna yapacağı zorlamalar olumsuz sonuçlar doğuruyor ve bezden kurtulmanın zamanının gecikmesine sebep oluyorlar. Eğer zamanından önce tuvalet eğitimine başlarsak çocuğumuz bu alışkanlığı daha zor kazanır.
Size tavsiyem tuvalet eğitimi öncesi, eğitim sırasında veya sonrasında herhangi bir sorunuz olduğunda veya aklınıza bir konu takıldığında lütfen çocuk doktorunuza danışın. Genellikle ufak bir sorun kolayca çözülebilir, fakat tıbbi veya psikolojik problemler varsa o zaman tedavi gerekebilir. Çocuk doktorunuzdan gelebilecek herhangi bir yardım veya öneri çocuğunuzun tuvalet eğitimini kolaylaştıracaktır.
Nurcan YILDIZ