Suğla Gölü, doğal göl olma özelliğini kaybetti. Kurudu, göl özelliğini kaybetti, şimdi su depolama alanı olarak kullanılıyor…
Su kaynaklarının hoyratça kullanılması Konya Kapalı Havzası’nın geleceğini karartıyor. Sulak alanlar hızla kururken, yer altı sularında yılda 1-2 metre düşüş yaşanıyor.
40 YILDA 3 VAN GÖLÜ YİTİRDİK
Konya Kapalı Havzası’nın Akılcı Kullanımına Doğru Projesini yürüten Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF-Türkiye) verileri, bölgenin su kaynaklarındaki olumsuz gidişi gözler önüne seriyor. WWF Türkiye Su Kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, Türkiye’de son 40 yıl içinde 1 milyon 300 bin hektar -Van Gölü’nün üç katı kadar- sulak alanın yok edildiğini ifade ediyor.
26 BİN KAÇAK SU KUYUSU VAR
Havzadaki 50 bin yer altı su kuyusunun 26 bininin kaçak olduğunu hatırlatan Dıvrak, Eşmekaya ve Hotamış sazlıkları ile doğal bir gölden depolama alanına dönüşen Suğla’yı kaybedilen sulak alanlara örnek olarak gösteriyor. Dıvrak, atıkların arıtılmadan sulak alanlara bırakılmasının ve aşırı otlatma nedeniyle çayır-mera alanlarının bozulmasının havzada bir diğer önemli sorun olduğunu kaydediyor.
SULAK ALANLARI NASIL KAYBETTİK?
“Özellikle tarımsal sulama amacıyla yapılan ve sürdürülebilir olmayan su yönetimi uygulamaları Konya Havzası’ndaki sulak alanları belirgin biçimde etkilemiştir” diyen Buket Bahar Dıvrak, suyun doğal akış yönünün değiştirilmesi, yanlış tarımsal sulama yöntemlerinin kullanılması ve yeraltı sularının kontrolsüz bir şekilde çekilmesinin sulak alanların kurumasına yol açtığını vurguluyor.
SULAK ALANLAR NASIL YOK OLUYOR?
Sulak alanların azalmasında rol oynayan faktörler şu şekilde sıralanıyor:
* Yeni tarım, yerleşim ve rekreasyon alanları açmak için sulak alanlar kurutuluyor veya zarar görüyor.
* Gereğinden fazla yapılan tarımsal sulamalar ya da sulak alanları dikkate almadan tasarlanan su yönetim projeleri sebebiyle kuruyor.
* Evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilmekte ve dolduruluyor.
* Üreme dönemlerinde ve yasaklanmış usullerle yapılan avcılık ve balıkçılık nedeniyle bozuluyor.