Hz. Osman'a ait, deri üzerine işleme, paha biçilemeyen Kuran-ı Kerim'in 28 sayfalık bölümü, Osmanlı Sultanı Abdülmecit'in torunu Bereket Şah tarafından Mevlana Müzesi'ne bağışlanıyor…
İslamiyetin 3. Halifesi Hz. Osman'a ait, deri üzerine işleme, paha biçilemeyen Kuranıkerim'in 28 sayfalık bölümü, Osmanlı Sultanı Abdülmecit'in torunu Bereket Şah tarafından Konya Mevlana Müzesi'ne bağışlanacak.
Milliyet'e konuşan Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, sekreteri aracılığıyla kendisiyle bağlantıya geçen Şah'ın, bugün saat 13.30'da müzeye gelerek İslam tarihinin ilk dizili nüshalarından olan Kuranıkerim'i teslim edeceğini açıkladı. Şah'ın Kuran-ı Kerim'i müzeye bağışladığını ifade eden Erol, "Herhangi bir para talebinde bulunulmadı" dedi. Erol, 28 sayfalık Kuranıkerim'in müze görevlilerince gerçek olup olmadığının incelenmesinin ardından müzeye kabul edileceğini söyledi.
Hz. Osman'a ait olan Kuranıkerim'in parçalarından birinin Topkapı Sarayı'nda sergilendiğini ve kutsal emanet sayıldığını söyleyen Erol, tarih uzmanlarının, diğer parçaların da Rusya ve Hindistan'da bulunduğunu bildirdiklerini ifade etti.
Bereket Şah, Sultan Abdülmecit'in torunu
Hindistan'ın eski Haydarabad Nizamı Bereket Şah, Sultan Abdülmecit'in kızı Dürüşşehvar'ın oğlu. İlk evliliğini Esra Birgen isimli bir Türk ile yapan Bereket'in ikinci eşi ise Avustralyalı bir kadın oldu. Bereket, Türkiye eski güzellerinden Manolya Onur'la da 1990'da evlendi. 4 yıl süren evliliğin ardından çift boşandı.
Hz. Osman şehit olurken okuyordu
3. Halife Hz. Osman'ın kişisel eşyası olan Kuranıkerim, İslam tarihindeki ilk dizili (musaf) Kuranıkerim örneklerinden sayılıyor. Hz. Osman'ın şehit olduğu sırada okuduğu rivayet edilen ve paha biçilemeyen Kuranıkerim'in tarihsel önemi bulunuyor. Topkapı Müzesi'nde sergilenen Kuran'ın da Hz. Osman döneminden kaldığı belirtiliyor.