İlçemiz Yalıhüyük'te, Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan tarihi ev, yıllara hatta yüz yıllara meydan okurcasına hala ayakta duruyor ve kullanılıyor…
Dışarıdan bakıldığı zaman klasik bir Anadolu evi görünümü veren ve son yılarda dış cephesi sıvanan evin içine girilince muhteşem bir Osmanlı yapıtı olarak tarihimize ışık tutuyor.
Yapı, iki katlı yaklaşık 500 metrekare kapalı alana oturmuş. Tarihi evde oğlu ile birlikte yaşayan Gülten Yavuz, sanat harikası evle ilgili olarak kendi yaşadıklarını ve daha önce bu evde yaşamış kişlerle ilgili olarak bize şu bilgileri verdi: ''Ben, Kerim Kandemir adında Kuva-i Milliyeci bir babanın kızıyım. Ablamın bu bölgede memuriyetliği dolayısı ile ziyaretim sırasında Kemal beyle tanıştım ve evlendim. Bu tarihi evin gelini oldum. Eşim Kemal Bey ve eşimin babası Tahsin Bey'den öğrendiğim kadarı ile Tahsin Bey'in babası evin büyüğü bu bölgenin ağası Kadir Ceylani imiş. Atatürk Şapka devrimini yaptıktan sonra ilk Konya ziyareti esnasında Atatürk'ü karşılamak için Konya ya gitmiş. Konya da ilk şapkayı giyen kişi ünvanını almıştır. Eşim Kemal Bey 1960 yılları öncesi ve sonrası Konya'da İl Genel Meclis üyeliği yapmıştır. Mareşal Fevzi Çakmak, evimizde misafir olmuş. Bu esnada Mareşal'dan öğrendiği "Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz’’ sözü ile ilk olarak Yalıhüyük'te Türk alfabesini öğrenmiş daha sonra bu bölgedeki insanlara alfabeyi öğretmiştir'' dedi.
Evin yapımı Ermeni ustalara yaptıran kişinin Hacı Hafız Dede olduğunu söyleyen Gülten Yavuz, o dönemde hiçbir iş makinesi olmadan oyma işleme motiflerle odaların tavan ve dolaplarının yapıldığını duvarlarının İstanbul belgisi denilen özel bir ahşapla kaplandığını söyledi. Bu evde çok Milletvekili ve çok sayıda siyasi ve askeri erkânı misafir ederek ağırladıklarını belirtti.
Bozkır İsyanı ile birlikte oluşan çeteler tarafından bu tarihi ev üç kez yağma yapıldığını, evin oğlu Tahsin beyi kaçırarak yüklü miktarda fidye istenmiş bu miktarda altın ödenerek Tahsin bey kurtarılarak ev halkı da Seydişehir e kaçarak eşkıyadan kurtulduğu belirtiliyor.
Birkaç ay önce Konya vakıflar müdürlüğünün evi ziyaret ettiğini müdürlük yetkililerinin yaptığı çalışma sonucu müze olarak kiralamak istediklerini anlatan Gülten Yavuz, yetkililere cevaben de düşüneceğini ve kararını daha sonra vereceğini söylediğini belirtti.
Haber: Fatih ATALAY