Güveç teknolojiye direniyor

featured

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mutfak eşyaların alüminyum ve çelik türü eşyalar yapılmasına karşı eskiden yapılmakta olan toprak çanak ve çömlekler hayatta kalmak için direniyor…

Geçimlerini toprak mutfak eşyaları satarak sağlayan Yunus Daş Aydın’ın Çine, Karaca ve Doğanhisar dan aldığı  mutfak gereçlerini Türkiye'nin dört bir yanına giderek pazarlarda  satarak yaşatmaya çalışıyor.

 

Topraktan yaptığı mutfak gereçlerinin daha sağlıklı olduğunu iddia eden Yunus Daş şunları söyledi: "Kırmızı topraktan yapılan mutfak gereçleri  çanak, çömlekler ve kâseleri  satmak için Türkiye'nin her yerini dolaşıyoruz. Turistik yerlerde seyyar satıcıların satış yapmaları yasak olduğu için giremiyoruz. Toprak güveçlerde pişirilen yemeklerin tadı daha güzel olur.Fırında balık, et ve sebze yemekleri yapılabilmektedir. Ateşte, tüp üzerinde ve fırınlarda yemekler pişirilebilmektedir. Güveçlerin küçükleri 2 YTL, orta boyları 5 YTL, büyükleri 6 YTL'den satılmaktadır." dedi.

 

Alüminyum ve çelik ürünlerinden yapılan mutfak gereçlerinin piyasada bol olması ve satılması topraktan yapılan mutfak gereçlerinin adeta unutturduğunu belirten Yunus Daş: "Bu mesleği dedelerimizden öğrendik babamda uzun yıllar bunu satarak ev geçindirdi şimdi ben sürdürüyorum.Seydişehir’de benden başka bunları getirip satan yok yaşatmak için sonuna kadar mücadele edeceğim. Toprak çanakların tadını burada genelde eski adamlar kıymetini  bilip alıyorlar’’diye konuştu.

 

Haber: Fatih ATALAY

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Güveç teknolojiye direniyor

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!