Doğduğun yer mi? Yoksa doyduğun yer midir bir insanın memleketi, ne dersiniz? Belki de hepimizin aklına gelir bu soru kimi zaman; kimimiz deriz doyduğun yerdir memleket, kimimiz de doğduğum yerdir arkadaş doğduğum yer!!
Peki hiç düşündünüz mü? İnsanın doğduğu yer, doyduğu yer olamaz mı?
Tabiî ki olur hem de bal gibi olur.
Yeter ki insan istesin doğduğu yerde doymayı da, yaşamayı da!
1962-1966 yıllarına Soğla Gölünün taşkın olduğu dönemlerde şirin bir köy olan Yalıhüyük, su baskınları sonucun da evleri, arazileri zarar görmüş, Devletin sağladığı imkânlarla da birçok aile Avrupa ya giderek ekmeğini orada kazanmaya başlamış.1972 yılında kasaba olmuş, 1991 yılında da ilçelik vasfını almış. Sonrasında gençler çıkmış gurbet ellere bir iş bulurum hayaliyle!
Geçen gün Belediye Başkanı Hasan Yiğit beyi ziyaret ettim. Bilgi aldım İlçenin durumu ile ilgili olarak. Göç veriyoruz diyor yılda %20 göç veriyoruz!
Peki dedim başkan sizler ne yapıyorsunuz, bu göçü önlemek için ya da ne yapmalı?
Yurt dışında Almanya da yaklaşık 500 aile yaşıyor. Yine İstanbul da, İzmir de, Antalya da bu hemşerilerimiz yaşıyor. Tahminen 2-3 bin nüfusumuz var dışarıda birçoğu başarılı oldu. İşyeri kurdular. Kimisi Diş protezi, kimisi Deri imalatı kimi de kemer, terlik imalatı işleri ile ilgili iş yeri kurdular. Almanya da iki, İstanbul da bir tane de derneğimiz var.Bu dernekler aracılığı ile Çağrı yaptım işyeri sahiplerine; gelin bu imalat hanelerinizi İlçemizde devam ettirin dedim. Bizler de belediye olarak destek verelim. Alt yapıyı hazırlayalım, çağrısı yapıyorum diyor.
Bence önerileri haksız da değil hatta Belediye İmar Müdürlüğü'nce ticari alanlar hazırladıklarını öğrendim ziyaret esnasında! Herkese iş alanı olabilecek yer var. Yaz aylarında bir etkinlik düşündüklerini müteşebbis firmaları bu bölgeye çekmek için çeşitli etkinlikler düzenleyerek İlçenin tanıtımını yapacaklarını söylerken heyecanı yüzünden okunuyordu. Zaten Yalıhüyük halkı bu birlikteliği kurmak durumunda çünkü 2008 yılında belli oranlardaki nüfusu düşen İlçe ve kasabaların yasa geçerse durumu hiçte iyi gözükmüyor. Temenni etmeyiz ama, İlçeliği de gidebilir. Kasaba hatta köy olabilir.
Yaklaşık bir yıldır iş icabı bulunduğum bu zarif ve şirin ilçede hakikaten bir potansiyel var. Bu insanlar birlik ve beraberlikte olduğu sürece birçok projeyi hayata geçirebilirler. Yalıhüyük ü daha ileri bir kentleşme içerisine sokabilirler. Zaten bu ilçede en fazla dikkatimi çeken şey Kamu kurumlarının çok güzel çalıştığı bir birlerine olan koordineli ,hareketleri ve ilçe halkıyla yakalamış oldukları kaynaşama!
Belki birçok büyük şehir de bile görülemeyen iyi niyetli çalışma vatandaşa üst düzey hizmet verme çabasıdır. Kazanılmış bu hakları yerinde tutabilme ve kentleşme alanına kayabilmek için ben Yalıhüyük ‘lüyüm diyen herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Nacizane bir kardeşiniz olan ben deniz; birçok yeri gezip görme imkânım olmuştur. Birçok yerde şehrini bu kadar seven insanları bir arada görmemiştim. Bu yazıyı da bu şehrin güzel insanlarından etkilendiğim için yazıyorum. Mesela Avrupa da yaşayan bir Yalıhüyük lü vatandaşın memleketine olan özlemini hasretine şahit oluyorum. Site kurmuşlar, dernek kurmuşlar bir birleri ile iletişimi koparmamak için Yalıhüyük te iyi yada kötü bir şey olsa hemen haberleri oluyor.Paylaşabiliyorlar üzüntüyü yada neşeyi ..
Ama eksik bir şey var İlçe için yapılması gereken?
Bence bu eksik olan şey; Ben Yalıhüyüklüyüm diyen herkes düşünmeli, birikimlerini şu ya da bu holdinglere vereceğine Yalıhüyük’ ün gelişimde, kalkınmasında hatta sanayileşmesinde kullanmak için çaba harcamalı gayret göstermelidir. Kendi aralarında birleşerek işyeri açmalılar. İşte o gün hem göçü önlemiş olursunuz hem de doğduğunuz yer doyduğunuz yer olur.
Saygılarımla
Fatih ATALAY (fatihatalay71@mynet.com)