Rahman olan, Rahim olan, Şehid olan, Hak olan, Vekil olan, Kavi olan, Metin olan, Veli olan, Yüce Allah(c.c.)’ın isimleriyle başlayalım inşallah…
Dört adıyla müsemma olan “Mübarek Gece”, “Beraet Gecesi”, “Sakk Gecesi”, “Rahmet Gecesi” inden ibaret olan beraet gecesi, kelime manası bakımından; ‘beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak, borçtan, suç, ceza ve hastalıktan kurtulmak’ manala-rında olup, müminlerin bu gece günah yüklerinden kurtulmalarına; dini terim olarak ise; günahlardan arınmak, temize çıkmak, ilahi af ve rahmete nail olmaktan dolayı Berat Gecesi denilmiştir. Bazı İslam âlimlerinin değişik görüşlerine göre; kıblenin Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’dan Mekke'deki Kabe istikametine çevrilmesinin Hicretin 2.ci yılında Berat gecesinde vuku bulduğunu, bu geceye ayrı bir önem kazandırmakta olduğunu beyan buyurmaktadırlar. Kameri aylardan Şaban ayının 14.nü 15.’ne yani 05 Ağustos 2009 Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece Berat Kandilidir.
Yüce Rabbim bizleri bu gece hürmetine nefsimizi, neslimizi her türlü semavi – arızi- beşeri belalardan musibetlerden muhafaza eyleyip, hayırlı isteklerimize nail eylesin.
Dostlar insan olmamız hasebiyle bu geceyi bir fırsat bilerek, insanların her türlü işleri Hz. Allah(c.c)’a arz olunacağına, af ve mağfiret gecesi olan bu gecede, bol bol Kur’an okuyarak, başta anne babamız olmak üzere birbirimize sevenlerimize evlatlarımıza benliğini kaybetmek üzere olan moda düşkünü gençliğimize dua ve istiğfar ederek dertlerine ortak olalım.
Rivayete göre; Yeryüzündeki müslümanların Ramazan ve Kurban bayramı günü olduğu gibi, gökteki meleklerin de iki bayram gecesinin biri Şaban ayının 15.ci gecesi Berat gecesi; diğeri ise Ramazan ayının 27.gecesi olan Kadir gecesi olarak isimlendirilmiştir. “Allah(c.c.) Şaban’ın on beşinci gecesi kullarına nazar eder ve Ben-i Kelb Kabilesi koyun-larının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azad eder. Ancak bu gecede, kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin hayat ve ihtişamlarına mağrur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin, devamlı olarak içki içenlerin yüzüne bakmaz.” (Müminlere Vaaz ve İrşad c.1.s.513)
Yüce Allah(c.c.) Berat gecesinden Duhan Suresi’nin şu ayetlerinden meâlen şöyle buyurmaktadır. “Açık olan ve gerçeği açıklayan bu kitaba yemin ederim ki; Biz onu kutlu bir gecede indirdik. Çünkü biz haktan yüz çevirenleri uyarırız. O öyle bir gecedir ki her hikmetli iş tarafımızdan bir emir ile o zaman yazılıp belirlenir.” (Kur’an-ı Hakîm ve açıklamalı Meali Prof. Dr. Suat Yıldırım Duhan: 44/ 2.3.4)
Bu geceyi ihya etmemiz hakkında Hz. Peygamber(s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Şaban ayının yarısı (Berat gecesi) olduğunda, gecesinde kalkın ibadet edin, gündüzünde de oruç tutun! Muhakkak ki yüce Allah, o günde dünya semasına iner ve imsak vaktine kadar şöyle der: "Affedilmeyi dileyen yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Şifa dileyen yok mu, şifa vereyim. Şunu isteyen yok mu vereyim. Ve bu şekildeki hitapları fecir tulu edinceye (şafak sökünceye) kadar devam eder, gider.” (Müminlere Vaaz ve İrşad c.1.s.507)
Bu geceye has belirli bir ibadet olmayıp ancak gecenin maneviyatından dolayı çokça tevbe ve istiğfar edip, kaza ve nafile namaz kılınmalı, Kur'an okunmalı, zikir ve salavatla, hayır dualarla geçirilmesiyle bu gecenin ihyasına erişilmiş olur. Bunun yanı sıra yetimlere, yoksullara muhtaçlara yardım ve benzeri amellere önem verilmesi dinimizin güzellik-lerindendir. Bu vesileyle bütün müslümanların, Berat kandilini tebrik ediyor, devletimizin milletimizin İslâm âleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın tüm kötülüklerden uzak, sevgiden hoşgörüden huzurdan yana olmaları ve bütün mümin ve mü’minelerin tevbelerinin ve hayırlı dualarının kabul edilmesini Yüce Allah(c.c.)'tan niyaz eder tüm kötülüklerden beraet olmamız dileğiyle görüşünceye dek hoşça kalın, dostça kalalım.
Yusuf ÇAKICI – Yalıhüyük/KONYA