Defter-i Hakani Nazırı Mahmut Esat Efendi

 

Türkiye’de Kadastronun kurucusu Mahmut Esat efendiyi anma onu tanıma ve tanıtma amacı ile Seydişehir Gazeteciler Cemiyeti ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte anma programı düzenliyor.

Bu yıl Seydişehir’de 3. sü düzenlenecek olan anma programına katılımın geçtiğimiz yıllara oranla daha da artması, akademisyenlerin de katılımı ile Mahmut Esat efendiyi daha fazla tanıma ve tanıtma olanağının ortaya çıkması bekleniyor. Seydişehir’de yeteri kadar tanıtılamayan Mahmut Esat efendi Gazeteciler cemiyeti ve Mahmut Esat efendinin adını taşıyan İki okulun katkıları ile  3 yıldır mütevazi programlarla anmaya çalışıyor.Umarım bu başlangıç  bir ışık tutar,daha geniş çaplı programlar hatta paneller düzenlenerek Seydişehir’in yetiştirmiş olduğu büyük devlet adamını tanıma ve tanıtma şansına kavuşmuş oluruz.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kuruluşunun 165. Yılını kutlamaya hazırlandığımız bu günlerde Kadastronun kurucusu Mahmut Esat efendiyi anmak onu anlamak onu tanıtmak görevimiz olsa gerek. Kısaca anlatmak gerekirse Mahmut Esat Efendi için bakın Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü Arşiv genel müdürlüğünün yayınlamış olduğu Osmanlı’dan günümüze kitabında Mahmut Esat Efendi için neler yazılmış. ‘’1839 Tanzimat fermanı ile hız kazanan yenileşme hareketleri sürecinde, mülkiyet ile ilgili hususlarda düzenlemelerin yapılması Cumhuriyet dönemine kadar devam edilmiş bütün bu yapılan düzenlemeler modern Tapu teşkilatının oluşma basamaklarını teşkil ettiği anlaşılıyor.

 Ülkemizde Kadastro çalışmaları ise tapuya göre daha yakın bir dönemde başlamıştır.1911 yılında Defterhane-i Hakani Nezareti Nazırlığına atanan Mahmut Esat efendinin çalışmaları sonucunda 5 Şubat 1912 tarihinde ilan edilen 1384 Sayılı Emvali- Gayrimenkullerin Tahdit ve tesbiti Hakkındaki Kanunu  Muvakkat’’ ile kadastro çalışmaları başlamıştır. Ülkemizde İlk kez Konya’nın Çumra İlçesinde Kadastro çalışmalarına başlanmış olmakla birlikte, Balkan savaşları ve akabinde Birinci dünya savaşının etkisi altında çalışmalara devam edilemimiş ve bu yasa tam olarak uygulanamamıştır. Bununla birlikte Türkiye’de kadastro çalışmalarını İlk kez Defter-i Hakani Nazırı Mahmut Esat Efendi başlatmış olduğundan Türkiye’de Kadastronun kurucusu olarak kabul edilmektedir.’’(Osmanlı’dan günümüze Tapu arşiv)

Seydişehirli Kadı Mehmed Emin efendinin oğlu, Türkiye’de Kadastronun temellerini atan yazar, hukukcu, öğretmen ve devlet adamı, Mahmut Esat efendiyi tanımak tanıtmak anlamak hepimizin görevi olması gerekmez mi?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
emoji-5
Emoji
Defter-i Hakani Nazırı Mahmut Esat Efendi

Bültenimize abone olun, yeni haberleri bildirelim.

Yalıhüyük hakkındaki yeni haberlerden haberdar olmak için ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yalıhüyük.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!