Çanakkale denildiği zaman tüm dünyanın aklına gelen, Türklerin Vatan uğruna 250 bin insanını şehit verdiği ve adını tüm dünyaya ‘ÇANAKKALE GEÇİLMEZ’ İfadesini kabul ettirdiği şanlı bir zaferin öyküsüdür.
Tarih kitaplarından okuduğumuz zaman bile bir Türk olarak tüylerimizin diken diken olduğu bu kutlu savaş ve zaferinin binlerce isimsiz kahramını ve aralarından sadece birsi belkide Çanakkale savaşının kaderini değiştiren Koca Seyidi, hepinize binlerce selam olsun.
Askerliğimin ilk iki ayını Çanakkale'de yapmak nasip oldu bana.
Askerlik yapmak için görevlendirildiğim Çanakkale'ye bir otobüsle gittim. Daha Çanakkale'ye ilk adım attığımızda tüylerim diken diken oldu. Sanki hafiften esen rüzgâr bana bir mesaj veriyordu. Ey Türk genci bu topraklar ki Vatan uğruna 250 000 canı feda etti. Bu topraklar ki her karışı kanla sulandı. Bir Türk genci olarak iyi bak ve sahip çık der gibiydi rüzgârın uğultusu. İşte o gün daha iyi anlamıştım.
Çanakkale'yi Dumlupınar’ı, uğrunda ölen binlerce kefensiz yatanı
Gelibolu’yu gezdim,Şehitliği gezdim. Sanki o yıllarda savaşan askerlerin içinde gibiydim. Baktım binlerce isimsiz şehidimiz yatıyordu. Bir an büyük dedemin burada Çanakkale de şehit olduğu geldi aklıma! Tabi büyük dedemi görmemiştim ömrüm boyunca hiç .Ama anlatırlardı senin büyük deden Çanakkale de kaldı evlat sen şehit torunusun diye büyüklerim.
Derken Koca Seyid'in resmini gördüm duvarda sırtına almış havan topunu; birden tarih kitaplarından okuduğum Koca Seyid'in efsanesi geldi aklıma düşündüm. Aman Allahım yoksa büyük dedem le berabermiydi? Koca Seyid?
Tabi benim kafamda kurduğum bir senaryo bu belkide, ama olamazmıydı?
İşte bu toprakların her karışı nasıl kazanılmış. Ne yiğitler feda etmiş.
Bir kitapta okuduğum Koca Seyid efsanesi canlandı gözümde Şöyle diyordu kitap ta; Koca Seyid 1909 yılında askere alındı. Balkan savaşlarına katıldı. Cihan harbi patlayın ca terhis edilmedi. Topçu eri olarak Çanakkale ye gönderildi. İri yarı ve çok güçlü olan Koca Seyid burada Rumeli yakasındaki Kilitbahir in 28 lik Rumeli bataryasında topçu eri olarak vazifeliydi.187Mart günü bulunduğu bataryaya İngiliz gemisin den atılan büyük bir bombayla birliğimiz toptan imha oldu. İçlerinden sadece Seyid onbaşı ve Ali kurtulmuştu. Bir de Yüzbaşı Hilmi Rumeli Mecidiye tabyasında bir tek top ayakta kalmış fakat onun da vinci kırıldığından mermileri namluya sürülemiyordu. Yüzbaşı Hilmi Bey etrafından birilerinden yardım alabilmek düşüncesi ile bataryadan uzaklaştığı sırada Niğdeli Ali ile koca Seyid ümitsiz ve perişan ne yapacaklarını düşünüyorlardı. La havle vela kuvvete illa billahi(Allah tan başka kimsede havi ve kuvvet yoktur) duası Seyid in ağzından nür tanesi gibi dökülmeye başladı.Aşk ile kendinden geçmesi ve 257 okkalık top mermisini sırtlaması bir oldu.Demir basamaktan ağır ağır tırmandı.Yanın da bulunan Niğdeli Ali Seyid in göğüs ve omuz kemiklerinin çatırtısını duyuyor,hayret ve dehşet için de kalıyordu.Topun namlusuna sürülen üçüncü mermi savaşın kaderini değiştiren olayı gerçekleştirmiş ve Ocean isimli zırhlı bu mermini isabeti ile korkunç yara almıştır.Akşama doğru Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa Seyid in bataryasına geldi ve bu isimsiz kahramanı kutladı.Cevat Paşa Seyid in top mermisi ile resminin çekilmesini istedi.Seyid ne kadar uğraştıysa da o mermiyi sırtlayamadı.Bunun üzerine tahtadan bir mermi yapılarak Seyid in o kitaplarda ki meşhur resmi çekildi.Askerlik öncesi de gariban bir köylü olan Seyid askerlik sonrası da aynı garibanlık içerisin de köyüne dönerek hamallık yaptı.Bu sıra üşüttü ve hastalandı.Verem hastalığına yakalanan ve adını tarihe altın harflerle yazdıran Seyid gariban geldiği dünyadan yine gariban olarak ebediyete intikal etti.
Düşünebiliyor musunuz? Bir savaşın kaderini değiştiren hatta adını tarihe altın harflerle yazan bu gariban insan Vatanı için neler yapmış bizlere bu cennet vatanı emanet etmişler.
Onun için her Türk Çanakkale'ye giderek o şehitliğimizi ziyaret etmeli bu vatanın hangi şartlarda ve nasıl kazanıldığını öğrenmeli ve o sorumluluk için de yaşamalıdır.
Bütün şehitlerimizin ruhu şad olsun.
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
Fatih ATALAY (fatihatalay@yalihuyuk.com)