Yaşantımız boyunca hayatımızda birçok olumlu yâda olumsuz olaylar la karşılaşırız. Yaşadığımız yerlerde; kimi zaman olayın için de kimi zamanda aman bana ne canım edasıyla bakarız yaşananlara hep!
Bazen olur bildiğimiz konular da bazen de hiç bilmediğimiz şeylerde bile fikir yürütürüz.
Ama işin doğrusu bu mudur?
Hayır, kesinlikle değildir. İlk başta bir insanın kendisini iyi yetiştirmesi gerekir. İyi yetiştirmek te okumakla olur. Dinimizde ilk emir oku değimlidir? Burada ilk olarak öğrenmek ve sonra sında yaşamak vardır. Onun için bir kişinin kendini yetiştirmesi ancak okumak ve öğrenmekle gerçekleşebilir. Bakın Yunus Emre ne diyor bir şiirinde;
İlim ilim bilmektir,
İlim kendini bilmektir,
Sen kendini bilmez isen ,
Ya nice okumaktır.
Belki de yaşadığımız yerlerde çektiğimiz sıkıntılar hem okumamak, öğrenmemek, belki de öğrendiğimiz şeyleri paylaşamamaktan geçiyor. Bazen de işin kolayına kaçarak duyduğumuz şeyleri doğruluğunu bile araştırmadan anlatıveriyoruz yanımızdaki yarenlerimize!
Bilgisiz, kültürsüz insan ne kendine ne ailesine ne de topluma faydalı olur.
Yaşadığımız yede kendimize, ailemize, toplumumuza hatta Ülkemize faydalı olmak istiyorsak; İlk önce okuma alışkanlığını kazanmalıyız. Küçük beyinli insanlar kişileri, orta ölçekli insanlar olayları, büyük düşünce insanları da fikirleri tartışırmış. Bizler neden büyük insanlar gibi fikirleri tartışmayalım ki!
Sözün özü şudur; Hepimiz kitap okuyalım çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandıralım.
İşte bunu başardığımız zaman birey olarak toplum olarak daha güzel bir yaşam daha kültürlü bir Millete sahip oluruz.
Hergün bir kitap bir gazete okumanız dileği ile hepinize saygılar sunarım…
Fatih ATALAY (fatihatalay71@mynet.com)